top of page

Voorspellende biomarkers - gezond oud worden


Wie wil er nou niet een lang en gezond leven leiden? Ondanks snelle wetenschappelijke ontwikkelingen blijven adviezen vaak echter erg algemeen: Beweeg genoeg, eet gezond en vermijdt teveel stress. In sommige gevallen zijn adviezen specifieker (bijvoorbeeld: "Zorg dat je voldoende vitamine D binnen krijgt"), maar je weet nooit zeker hoe dit zich vertaalt naar jouw situatie. Echt persoonlijk advies blijft achterwege omdat situaties en behoeftes sterk verschillen per persoon. Hebben jouw goedbedoelde voedingskeuzes en leefstijl het gewenste effect? Waar kan je je het beste op richten voor het grootste positieve effect?

healthFX geeft door middel van alle aangeboden testpakketten veel specifieker en persoonlijk inzicht in je lichaam en waar het beste aan gewerkt kan worden voor het meest positieve effect op je gezondheid. Het Gezond en lang leven pakket en het healthFX 360 pakket bevatten daarbovenop een aantal specifieke biomarkers waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze een sterk voorspellende waarde hebben: Biomarkers die jaren voordat er problemen ontstaan al inzicht geven en daardoor de mogelijkheid bieden om vroeg preventieve actie te nemen. Daarnaast zijn al deze biomakers goed te beïnvloeden met aangepaste levensstijl en voedingskeuzes, geheel in lijn met onze filosofie.


Cholesterol analyse

Bijna iedereen is wel bekend met 'slecht' LDL en 'goed' HDL cholesterol. Die in de volksmond aangenomen 'waarheid' zal je op onze site niet letterlijk terugzien, omdat de werkelijke situatie veel genuanceerder ligt. In het kort: HDL en LDL deeltjes hebben allebei essentiële functies in het lichaam. Zo vervoeren LDL deeltjes cholesterol van de lever naar de cellen overal in het lichaam waar het onder meer wordt gebruikt voor de constructie van celwanden en de productie van vitamine D en steroïdhormonen (1). Zonder LDL deeltjes en de cholesterol die ze vervoeren kan het lichaam niet functioneren. We ontkennen niet dat hoge LDL waardes in wetenschappelijke studies zijn gelinkt aan verhoogde kans op aderverkalking en hart- en vaatziekten, maar het blijken vooral de geoxideerde kleine LDL deeltjes die het risico vergroten.


In dit kader is het goed om te weten dat de standaard LDL test:

 • niet het aantal deeltjes meet, maar de hoeveelheid cholesterol die door LDL deeltjes wordt vervoerd in het bloed;

 • geen informatie geeft over de grootte en mate van oxidatie van de deeltjes


Alleen het meten van LDL, HDL en totaal cholesterol waardes (zoals vaak wordt gedaan) geeft dan ook vrij weinig informatie waar je iets mee kan. Een wat hogere LDL score hoeft niet slecht te zijn en goedbedoelde adviezen om die waarde te 'verbeteren' kunnen zelfs averechtse effecten hebben. Bovendien sluit een normale LDL waarde een verhoogd risico is niet uit. In een toekomstig artikel zullen we hier nog verder over uitweiden, maar als je nu al meer weer lezen is dit artikel een goed startpunt. Samengevat, om echt actie te kunnen nemen op basis van de testresultaten is aanvullende informatie nodig.


Al onze pakketten bevatten daarom al Apo B, een biomarker voor het aantal LDL deeltjes. Dit geeft al een beter inzicht in je cholesterolstatus. Pakket 3 en 4 gaan nog verder en bevatten een zeer complete cholesterol analyse, zodat je inzichten hebt waar je echt iets mee kan, met:

 • lipoproteine (a) en lipoproteine electroforese

 • HDL deeltjes (alleen in healthFX 360)

Aderverkalking is een proces dat zich ontwikkelt over (tientallen) jaren. Door vroegtijdig en periodiek te meten of je cholesterolwaardes en ontstekingsniveaus in je lichaam 'gezond' zijn is het mogelijk om de kans op problemen later in je leven significant te verminderen.


Pakket: Uitgebreide analyse in Gezond & lang leven en healthFX 360


Suiker en insuline waardes

Metabool syndroom is de voorloper van diabetes type II en ondanks dat de ziekte redelijk goed gemanaged kan worden (door het monitoren van suikerwaardes en toedienen van insuline) is diabetes een sterke voorspeller van lagere levensverwachting en -kwaliteit (2).


"Maar als ik geen zwaar overgewicht heb dan val ik toch niet in de risicogroep voor diabetes? Is het wel nuttig om deze biomarkers te meten?"

Het klopt dat type II diabetes vooral voorkomt bij mensen met zwaar overgewicht. Het blijkt echter ook dat metabool syndroom, het voorstadium van diabetes type II, ook regelmatig bij mensen voorkomt die een 'gezond' gewicht hebben (3).

Diabetes wordt door sommigen gezien als de grootste epidemie van de 21ste eeuw (4). Het voorstadium van diabetes is al vroeg meetbaar. Het is dus mogelijk om eventuele problemen al vroeg op te merken en te adresseren. Daarnaast zijn metabool syndroom en diabetes type II relatief eenvoudig positief te beïnvloeden door het veranderen van voedingspatronen en andere gewoontes.


Pakket 3 en 4 bevatten een gedetailleerde analyse van je suikerwaardes. Naast de gemiddelde suikerwaarde over de laatste paar maanden (hemoglobine A1c) wordt ook je glucose gemeten en je insuline waarde. Dit maakt het mogelijk om je HOMA index te bepalen, een uitstekende voorspeller voor de ontwikkeling van metabool syndroom, de voorloper van type II diabetes.


Pakket: Uitgebreide analyse in Gezond & lang leven en healthFX 360


Testosteron (vrij)

De testosteron productie neemt (vooral bij mannen?) af over de jaren, althans, zo is het in de westerse wereld. Doordat de afname vaak zeer geleidelijk gaat wordt er weinig aandacht aan besteed, maar een lage testosteronspiegel kan op de lange termijn serieuze gevolgen hebben op je gezondheid. Zo kan het resulteren in (5):

 • zwakkere botten, mogelijk leidend tot osteoporose;

 • verlaagde spiermassa (een hoge spiermassa op hogere leeftijd is geassocieerd met een lagere sterftekans)

Er wordt aangenomen dat dalende testosteronniveaus bij oudere mannen ten grondslag liggen aan veel van de symptomen en ziekten van veroudering. In deze studie (6) hebben mannen met een lagere testosteronspiegel een 40% hogere kans om te overlijden.


De afname van testosteronproductie in je lichaam gaat (meestal) zeer geleidelijk over (tientallen) jaren. Omdat de afname van testosteron zo geleidelijk is en doordat testosteron waardes goed te beïnvloeden zijn door levensstijl en voeding, is testosteron bij uitstek geschikt om te gebruiken als voorspellende biomarker. Zo kan er al vroegtijdig actie worden genomen.


Pakket: Gezond & lang leven en healthFX 360

Chronische ontstekingen

Ontstekingsprocessen in je lichaam zijn noodzakelijk. Wanneer pijn, letsel of ziekte toeslaat is de acute ontstekingsreactie het verdediging- en reparatiemechanisme van het lichaam. Allerlei dingen kunnen een acute ontstekingsreactie veroorzaken (bijvoorbeeld lichaamstrauma, infectie door pathogenen (bacterieel, viraal), branden (zon, vuur), chemische irriterende stoffen, allergische reacties, stress, intensief sporten, etc.). De reactie is nodig, maar normaal gesproken kortstondig en strak gereguleerd door het lichaam.


Het gaat fout als de ontstekingsreactie niet kortstondig is. Onder bepaalde omstandigheden kan een ontstekingsreactie 'continue' in het lichaam aanwezig zijn (chronische ontstekingen). Chronische ontstekingsniveaus worden in wetenschappelijke studies geassocieerd met bijna alle welvaartsziektes en een toenemend aantal bewijzen toont aan dat chronische ontstekingen veel voorkomende ziekten veroorzaken en bevorderen (7):

 • Hart en vaatziekten

 • Kanker

 • COPD

 • Ziekte van crohn

 • Depressie

 • Auto-immuunziekten

 • Overgewicht

 • ...

Het meten van ontstekingswaardes in je lichaam is een goede manier om te bepalen of je lichaam bepaalde vormen van stress ervaart die op de lange termijn voor serieuze problemen kunnen zorgen.

Pakket: Uitgebreide analyse alleen in healthFX 360. CRP waarde in alle pakketten.

Omega index (omega-3)

Omega 3 is belangrijk, dat weet bijna iedereen inmiddels. Onderzoek van de afgelopen jaren heeft niet alleen voortdurend de gezondheidsvoordelen bevestigd, maar heeft ook nieuwe toepassingen en fysiologische verklaringen aan het licht gebracht over de essentiële functie van omega-3-vetzuren in het lichaam. Veel van de positieve effecten lijken te maken te hebben met verbeterde regulering van ontstekingsprocessen. Een paar (van de vele) voorbeelden:

 • Reuma: Studies op mensen tonen aan dat visolie ontstekingswaarden vermindert en mogelijk zelfs de ontwikkeling van ontstekingen tot ontstekingsreuma kan stoppen (8, 9).

 • Hart- en vaatziekten: Verhoging van het aandeel omega-3-vetzuren in het rode bloedcel- membraan is beschermend tegen hart- en vaatziekten (12, 13).

 • Depressie: Wordt niet vaak over gedacht als een ontstekingsgerelateerde ziekte, maar is het wel. Visolie is effectief bij mensen met en zonder een officiële diagnose van depressie (14, 15).

 • Stress: Als reactie op mentale stress bevordert visolie een gezonde, minder reactieve neuro-vasculaire respons (16). Het verlaagt de hartslag in rust (17), een goede indicator voor de algemene veerkracht tegen stress.

Een goede omega-3 status van het lichaam is zeer belangrijk voor lichaam én geest.

We krijgen tegenwoordig minder omega-3 vetzuren binnen en daarnaast neemt de hoeveelheid omega-6-vetzuren in ons dieet sterk toe (door toenemend gebruik van zaadolie). Omega-6-vetten en omega-3-vetten strijden om ruimte in de rode bloedcelmembranen. Als de inname van omega-6 te hoog is, zullen minder omega-3-vetzuren de membranen bereiken. Het toevoegen van een visolietabletje aan het huidige dieet is bij veel mensen daardoor geen of weinig effect.


Net als met de bovenstaande biomarkers gaat het hier over de lange termijn. Het is voor veel mensen mogelijk om jaren lang geen of weinig omega-3 binnen te krijgen en symptoomvrij te blijven, of de symptomen worden niet gerelateerd aan een lage omega-3 status. Het weten en corrigeren van de omega-3 status in je lichaam kan van groot belang zijn voor een gezonde oude dag.


Pakket: Gezond & lang leven en healthFX 360

Meer informatie

 1. Waarom periodiek testen een goed idee is: Veel voorkomende tekorten

 2. De testpakketten die we aanbieden en eventuele verdiepende tests

 3. Hoe je resultaten worden gepresenteerd in je persoonlijke gezondheids 'dashboard'

 4. Het laboratorium waar de tests worden uitgevoerd

 5. Afnemen monstermateriaal - hoe werkt het?


#bloedwaardentests #biomarkers #langengezondleven #healthFX

bottom of page