Sportprestaties verbeteren met bloedwaardentests

Als sporter is een optimale gezondheid van kritiek belang voor maximale trainingseffectiviteit, herstelsnelheid en wedstrijdprestaties. Kleine tekorten of overschotten in vitamines en mineralen kunnen, zonder dat je het zelf merkt, voor een beperking zorgen op die gebieden. Het meten van je bloedwaarden kan helpen om deze tekorten en overschotten te identificeren, zodat het kan worden geadresseerd. Het haalt veel giswerk uit het optimaliseren van gewoontes en helpt prestaties verbeteren.


Het gaat wat ver om alle vitamines, mineralen en andere voedingswaarden uit te lijsten en hoe deze belangrijk zijn voor optimale sportprestaties, maar hieronder ter illustratie een aantal voorbeelden die tot de verbeelding spreken!


Vitamine C

Misschien niet direct de meeste voor hand liggende vitamine in deze lijst; vitamine C is vooral bekend als de vitamine die beschermt tegen verkoudheid- en griepvirussen. Niet ziek worden en snel herstellen als je toch ziek wordt zijn echter heel belangrijk voor optimale prestaties. De algemene wijsheid dat vitamine C helpt lijkt niet uit de lucht gegrepen; mensen die een fikse dosis vitamine C nemen bij verkoudheid herstellen sneller. Bovendien kan vitamine C helpen te beschermen tegen ziektes. De stress van intensieve trainingssessies beperkt tijdelijk het immuunsysteem, waardoor je meer risico loopt ziek te worden. Vitamine C helpt het immuunsysteem op peil te houden bij extreme fysieke inspanning. Er is echter meer dat vitamine C interessant maakt:

Vitamine C is heel veilig en je kan geneigd zijn bij het lezen van bovenstaande voor de zekerheid een hoog gedoseerd supplement te nemen. Dit kan waarschijnlijk geen kwaad voor je gezondheid, maar balans is wel belangrijk voor optimale prestaties. Vitamine C is een antioxidant die het lichaam helpt oxidanten op te ruimen. Dit kan echter het trainingseffect deels teniet doen als het te goed werkt, de stress en oxidanten die het gevolg zijn van een trainingsessie zijn een belangrijk signaal voor het lichaam. Het te effectief wegnemen van die oxidanten lijkt het trainingseffect van krachttraining en ook duur- en intervaltraining te kunnen beperken. Wat voor de ene persoon genoeg vitamine C is, is voor de ander te weinig (of juist teveel). Een bloedtest kan meer inzicht geven in welke inname optimaal is voor jou.Magnesium

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal waar we al eerder over schreven en is van kritiek belang voor onze gezondheid; een tekort is direct gerelateerd aan het ontwikkelen van veel welvaartsziekten (hart- en vaatziekten, diabetes, etc.). Een groot deel van ons krijgt tegenwoordig te weinig binnen doordat we veel bewerkte voedingsmiddelen eten. Naast het belang voor de gezondheid in het algemeen heeft magnesium ook een aantal eigenschappen die van groot belang zijn voor sporters:

  • magnesium heeft een aanzienlijke impact op de kwaliteit van de slaap (en goed slapen is van kritiek belang voor een goed herstel na fysieke inspanning)

  • daarnaast helpt magnesium om maximaal te presteren bij (over)vermoeidheid

  • suppletie met magnesium remt spierafbraak bij duursporters

  • kortstondige magnesium suppletie kan de maximaalkracht vergroten

  • hogere magnesiumniveaus zijn geassocieerd met hogere testosteron en IGF-1 niveaus, belangrijk voor spieropbouw

  • voldoende magnesium helpt om spierkrampen te voorkomen (een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat mensen veel eerder dan nodig last krijgen van kramp)

De dagelijkse magnesiumbehoefte kan significant hoger zijn voor sporters. Intensieve inspanning verhoogt de behoefte en daarnaast zorgt zweten tijdens de inspanning dat er meer magnesium via de huid verloren gaat. Er zijn significante verschillen tussen mensen in de daadwerkelijke magnesiumbehoefte, waardoor het volgen van dagelijkse richtlijnen zeker geen garantie is voor optimale magnesiumniveaus in het lichaam.Omega-3

Omega-3 is een benaming een groep essentiële vetzuren (we hebben deze nodig in ons lichaam, maar kunnen het niet zelf aanmaken). Veel mensen krijgen naar verhouding onvoldoende omega-3 vetzuren binnen. Dit wordt deels veroorzaakt doordat er minder in onze voeding zit, maar vooral doordat we teveel omega-6 vetzuren binnen krijgen. De balans tussen deze twee vetzuren blijkt zeer belangrijk voor het lichaam. De onbalans bij veel mensen zorgt ervoor dat veel studies positieve resultaten laten zien bij suppletie van omega-3 vetzuren. Enkele voorbeelden die interessant zijn voor sporters: