top of page

Onderzoek: Ontstekingsremmende voeding verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Een epidemiologisch onderzoek geeft extra bevestiging dat een dieet met veel ontstekingsremmende voeding het risico op hart- en vaatziekten significant verlaagd. In de onderzochte groep hadden mensen met een ontstekingsbevorderend dieet een tot 43% hogere kans op hart- en vaatziekten.Wat is een ontstekingsremmend/ -bevorderend dieet?

Een voedingspatroon met naar verhouding veel vis(olie), magnesium, kurkuma, pepers, voedingsvezels, carotenoïden en flavonoïden werkt ontstekingsremmend in het lichaam. Deze lijst met voedingstoffen is niet compleet, maar geeft een beeld. Een voedingspatroon met onder andere veel koolhydraten, slechte vetten, ijzer en een overschot aan calorieën 'zet ontstekingsprocessen in je lichaam een tandje hoger'. Een lager (chronisch) ontstekingsniveau in het lichaam blijkt in steeds meer studies beschermend tegen kanker, hart- en vaatziekten en vertraagt veroudering op moleculair niveau.
Tot 43% meer kans op een beroerte of hartinfarct?

Dit onderzoek heeft bekeken of enkel een aanpassing in voeding een noemenswaardige impact heeft op hart- en vaatziekten. De onderzoekers hebben 160.000 mensen gevolgd over een periode van 7.5 jaar. De deelnemers hebben enquêtes gevuld over hun voedingspatroon en zijn ingedeeld in groepen op basis van hun voedingskeuzes. Gedurende de onderzoeksperiode had de groep met de 'slechtste' voedingskeuzes een factor 1.32 hogere kans op hart- en vaatziekten (dit was 1.19 bij vrouwen en 1.43 bij mannen).


De beschermende werking van ontstekingsremmende voeding was groter bij mensen met een minder gezonde leefstijl. Mensen die te dik zijn, roken en/ of weinig bewegen lijken dus meer baat te hebben bij een ontstekingsremmend voedingspatroon.


Lees het volledige artikel hier.Wat kan jij met de resultaten van dit onderzoek?

Een epidemiologisch onderzoek op basis van enquêtes is niet voldoende om een causaal verband aan te tonen. Echter, er zijn steeds meer studies die hetzelfde beeld bevestigen en proefdierstudies laten een causaal verband zien. Er is daardoor voldoende bewijs om te zorgen voor een voedingspatroon met relatief veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen, of andersom; om een overschot aan ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te vermijden.


Daarnaast kunnen tests van healthFX helpen om inzicht te geven in de daadwerkelijke ontstekingsniveaus in je lichaam. Daarmee kan je zien of je een verhoogde kans hebt op onder andere hart- en vaatziekten. Niet alleen voeding heeft impact; onder andere beweging, lichaamsgewicht en stress zijn ook van groot belang. Al onze pakketten bevatten hs-CRP, een meting van de ontstekingsniveaus in het lichaam. Het healthFX 360 pakket bevat een uitgebreidere analyse.


Zijn je ontstekingsniveaus op een gezond niveau? Worden ze slechter of juist beter in de loop van de jaren? Wat zijn bij verhoogde niveaus de mogelijke oorzaken en oplossingen? healthFX helpt je het inzicht te geven.


Ga direct naar onze pakketten of lees hier meer over onze testpakketten.

bottom of page