top of page

Onderzoek: Corona studie bevestigt dat vitamine D een IC opname kan voorkomen!

We schreven al twee keer eerder over de relatie tussen vitamine D en COVID-19, hier en hier, omdat er sterke aanwijzingen waren dat een goede vitamine D status het risico op besmetting en op een IC opname kan verlagen. Nu is er een nieuwe studie uit die interessant genoeg is om nog een (laatste) keer over dit onderwerp te schrijven.


"Vitamine D toediening bij corona patiënten reduceert IC opnames met 96%"

De net gepubliceerde nieuwe studie is

uitgevoerd in Spanje en is interessant omdat dit het eerste gerandomiseerd onderzoek met controlegroep betreft. De deelnemers, allemaal corona patiënten, zijn dus willekeurig ingedeeld in 2 groepen: Groep 1 met 50 mensen kreeg vitamine D toegediend, groep 2 met 26 mensen kreeg geen vitamine D. Dit was het enige verschil in behandeling tussen de twee groepen. De resultaten zijn geweldig goed nieuws:

  • In controle groep moest 50% naar de Intensive Care (13 van de 26 mensen in de groep)

  • Van de groep die vitamine D kreeg hoefde maar 2% naar de Intensive Care (1 van de 50 mensen)

Het toedienen van vitamine D heeft dus voor een enorme afname in het aantal IC opnames gezorgd, procentueel een afname van maar liefst 96%.


Gezonde vitamine D niveaus in je lichaam waren al heel belangrijk voor je gezondheid, maar nu blijkt dat het van levensbelang kan zijn bij een eventuele corona besmetting.Hoe kan je zorgen voor een gezonde vitamine D status?

Voldoende zon, vette vis eten en/ of een supplement kunnen helpen om je vitamine D status naar een gezond niveau te brengen. Vitamine D heeft echter interacties met vele andere vitamines en mineralen, zoals calcium, fosfor, magnesium en zink. Die interacties kunnen een flinke impact hebben op de vitamine D waarden in je bloed. Een fosfor overschot kan bijvoorbeeld zorgen voor een vitamine D tekort, ondanks voldoende inname van vitamine D. Fosfor zit als E-nummer in heel veel bewerkte voedingsmiddelen, waardoor veel mensen er teveel van binnen krijgen. Lees hier alles over vitamine D. Een bloedtest op vitamine D is een uitstekende methode om te bepalen of je een tekort hebt aan vitamine D en wat de mogelijke oorzaak daarvan is.


Al onze pakketten behalve 'healthFX check-up' bevatten een vitamine D meting. Heb je toch liever het healthFX check-up pakket; het is voor alle klanten mogelijk om een losse vitamine D bij te bestellen. Klik hier om een pakket te kiezen of lees hier meer over de testpakketten die we aanbieden.

bottom of page