In het nieuws staat regelmatig dat er 'weer meer' mensen overgewicht hebben. Of dat er weer meer mensen zijn met een hoge bloeddruk of afwijkende cholesterolwaarden. Waarom kijken we naar overgewicht en deze andere 'markers'? Ze geven allemaal inzicht in de metabole gezondheid van je lichaam. Mensen met een goede metabole gezondheid hebben een veel kleinere kans op welvaartsziekten (hart en vaatziekten, diabetes, maar bijvoorbeeld ook alzheimer). Het is dus niet per se zo dat overgewicht je ziek maakt, maar het is één van de indicatoren die we gebruiken om te bepalen of er problemen zijn met de metabole gezondheid van je lichaam. Problemen die zich op termijn vaak uiten in wat we kennen als welvaartsziekten.

Meestal worden de hierboven genoemde indicatoren (overgewicht, hoge bloeddruk, etc.) los van elkaar bekeken, maar wat gebeurt er als je alle indicatoren samen bekijkt? Dat maakt het mogelijk om een veel betere inschatting te maken van de algemene metabole gezondheid onder de bevolking. Het blijkt dat de meeste mensen een sub-optimale metabole gezondheid hebben en dus dat hun risico op welvaartsziektes onnodig hoog is.
"Maar 12% van de bijna 9.000 geteste mensen heeft een optimale metabole gezondheid, bijna 90% dus niet."
Bijna 90% metabool ongezond?
Dit onderzoek heeft gekeken naar de bredere definitie van metabole gezondheid en getracht te bepalen hoeveel mensen tekenen vertonen van een sub-optimale metabole gezondheid. De conclusie: Maar 12% van de bijna 9.000 geteste mensen had een optimale metabole gezondheid, bijna 90% dus niet. We zeggen het er maar meteen bij: Het gaat om een onderzoek onder Amerikanen en we weten dat Nederlanders gelukkig gemiddeld (een klein beetje) gezonder zijn. Echter, ook in Nederland zien we vergelijkbare problemen en zelfs al is het percentage 'maar' 70% in Nederland, dan is het natuurlijk nog steeds veel te hoog.
Het onderzoek heeft bij de bijna 9.000 mensen de volgende waardes getest:
Tailleomtrek <102 cm (mannen) of <88 cm (vrouwen)
Glucose <100 mg/dL en HbA1c <5.7%
Systolische bloeddruk <120 mmHg en diastolische bloeddruk <80 mmHg
Triglyceriden <150 mg/dL
HDLC >40 mg/dL (mannen) of >50 mg/dL (vrouwen)
Geen medicijngebruik voor diabetes, bloeddruk, of cholesterol
Er is gemeten op basis van de tailleomtrek omdat dit een betere indicator is voor metabole gezondheid dan je gewicht of BMI (de laatste wordt meestal, wat ons betreft onterecht, gebruikt als indicator voor overgewicht). De combinatie van de tailleomtrek samen met suikerwaardes (glucose, HbA1c), bloeddruk, cholesterolwaardes (triglyceriden, HDL) en medicijngebruik geven een behoorlijk goede indicatie voor de metabole gezondheid als geheel. Het onderzoek toont aan dat bijna 90% van de geteste mensen op drie of meer van bovenstaande indicatoren een afwijkende waarde vertoond.
"Het doel is niet om af te vallen, maar om je metabole gezondheid te verbeteren."
Wat kunnen we met deze informatie?
Hoe komt het dat zoveel mensen ongezond zijn? Het simpele antwoord kennen we allemaal: We bewegen te weinig, eten teveel, eten ongezond, krijgen te weinig slaap, en/ of ervaren teveel stress. Onze moderne levensstijl sluit gewoon niet goed aan op hoe ons lichaam zich over miljoenen jaren heeft ontwikkeld. Onze 'luxe' leventje maakt ons letterlijk ziek.
Is er iets aan te doen? Absoluut! Het goede nieuws is dat, zelfs al is je metabole gezondheid sub-optimaal, er met eenvoudige aanpassingen in je leven veel resultaat is te behalen. Binnen enkele weken tot maanden zijn er flinke verbeteringen mogelijk. Belangrijk daarbij is om te beseffen dat het niet gaat om 'even een dieet volgen om af te vallen omdat je te zwaar bent'. Het doel is niet om af te vallen, maar om je metabole gezondheid te verbeteren. Je gewicht (lees; tailleomtrek) is slechts 1 van de indicatoren hiervan. Alleen structurele aanpassingen in je levensstijl dragen echt bij aan een verbetering. Vrij kleine aanpassingen kunnen over langere periodes gelukkig vaak een grote impact hebben.
Een goede start is om kritisch naar jezelf en je gewoontes te kijken. Op welke gebieden kan je met kleine aanpassingen het meeste resultaat boeken? Start klein en maak het een gewoonte (bv een wandeling na de lunch, 2x per week vis eten, geen suiker in je koffie, etc.). Een tijdje later maak je weer een kleine aanpassing. Zo bouw je langzaam en 'ongemerkt' aan een goede basis voor een lang en gezond leven.
healthFX kan helpen om je een objectief startpunt te geven. Hoe staat het echt met je metabole gezondheid? Dit startpunt helpt om te bepalen welke aanpassingen de meeste impact zullen hebben op het verbeteren van je gezondheid (heb je meer vitamine D nodig, is je HDL te laag of zijn vooral je suikerwaardes te hoog?).
Daarnaast helpt healthFX je inzicht te geven of de aanpassingen in je leven het gewenste effect hebben gehad. Bijvoorbeeld: Heeft het drinken van koffie zonder suiker je suikerwaardes verbeterd? Zijn je suikerwaardes nu 'optimaal' of is er nog een extra aanpassing nodig?
Wil je meer inzicht in je eigen gezondheid? Ga direct naar onze pakketten om je bestelling te plaatsen of lees hier meer over de testpakketten die we aanbieden.