top of page
Over ons strip.png

healthFX - OVER ONS

Wat we doen...

healthFX geeft inzicht in je gezondheid met periodieke bloedwaardentests. Hoe staat het bijvoorbeeld met je cholesterol, suikerwaardes, vitamine D en magnesium? 


Resultaten worden weergegeven in een online dashboard met goede uitleg van de gemeten waardes en suggesties voor verbetering. Op deze manier geeft healthFX het inzicht dat nodig is om je gezondheid in eigen handen te nemen. 

healthFX helpt daarmee de volgende vragen te beantwoorden:

 • Dragen mijn voedingskeuzes en gewoontes bij aan een optimale gezondheid?

 • Wat kan ik het beste doen om mijn gezondheid en prestaties te verbeteren?

 • Hebben aanpassingen in mijn voeding en gewoontes het gewenste effect gehad?

 

We bieden verschillende pakketten met tests aan en klanten kunnen losse tests bijbestellen tegen zeer competitieve tarieven.

Klik voor meer informatie over onze services op de links hieronder:

 1. Waarom periodiek testen een goed idee is: Veel voorkomende tekorten en voorspellende biomarkers

 2. De testpakketten die we aanbieden en eventuele verdiepende tests

 3. Hoe je resultaten worden gepresenteerd in je persoonlijke gezondheids 'dashboard'

 4. Het laboratorium waar de tests worden uitgevoerd

 5. Afnemen monstermateriaal - hoe werkt het?

...en waarom we het doen...

Vrijwel iedereen is bekend met het gezegde "Voorkomen is beter dan genezen", maar in de praktijk is het Nederlandse zorgstelsel vooral gericht op het beter maken van zieke mensen en niet op het gezond houden van mensen. Dit staat in schril contrast met de behoefte: De tegenwoordig meest voorkomende aandoeningen (welvaartsziekten) ontwikkelen zich over (tientallen) jaren en ingrijpen nadat je echt ziek bent geworden is meestal te laat.

Ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en alzheimer kunnen vaak niet of maar deels genezen worden. Het resultaat is, ondanks al onze moderne technologie, een verminderde kwaliteit van leven en een explosieve toename van de kosten van ons zorgstelsel. Die lijn lijkt zich helaas verder door te zetten de komende jaren; mensen worden gemiddeld ongezonder in plaats van gezonder. Zoals we hier al schreven, is een ongezond metabool systeem in veel westerse landen inmiddels zo normaal geworden dat het niet eens meer opvalt.

Dit is onnodig en healthFX wil onderdeel zijn van een oplossing. In onze visie moet er veel meer aandacht zijn voor preventie. Mensen moeten het inzicht, de motivatie en de middelen krijgen die nodig zijn om deze ziektes te voorkomen door leefgewoontes te verbeteren. healthFX wil hier een belangrijke bijdrage aan leveren door zoveel mogelijk mensen periodiek te testen en te bewegen naar gezondere voedingskeuzes en leefgewoontes.

healthFX gaat over preventie – blijf gezond en fit!
 

je gezondheid in eigen handen

Van de oprichter: Abel den Hartog

Waarom ben ik begonnen met healthFX?

Van nature ben ik iemand die graag sport en actief bezig is. Door mijn interesse in gezondheid, fitheid en sportieve prestaties ben ik mezelf door de jaren heen steeds verder gaan verdiepen in voedingskeuzes en andere leefgewoontes. Dat heeft me persoonlijk veel gebracht: Op mijn 25ste was ik al relatief actief en sportief, maar door een verbeterd begrip over wat werkt (en wat niet) ben ik op mijn 39ste een stuk fitter en sterker dan ik was op mijn 25ste. Daarnaast had ik tussen mijn 20ste en 30ste regelmatig last van mijn onderrug. Tegenwoordig komt dat vaak voor, vooral bij langere mensen, maar vanaf mijn 20ste rondlopen met chronische rugproblemen had een behoorlijke impact op mijn leven. Gelukkig ben ik door een verbeterd begrip van de mogelijke oorzaken van en oplossingen voor rugproblemen nu al tien jaar pijnvrij!

Logischerwijs heeft niet iedereen evenveel interesse in sport, fitness en gezondheid. De impact daarvan is helaas wel groot; om me heen zie ik door onze moderne leefgewoontes veel mensen geheel onnodig en vaak ongemerkt elk jaar een beetje minder fit worden. Leeftijdsgenoten, maar ook mensen die jaren jonger zijn dan ik. De afgelopen decennia hebben wij (lees ‘de mensheid’) enorme vooruitgang geboekt in de medische wetenschap en op allerlei andere gebieden, maar de algemene gezondheid en kwaliteit van leven zijn we op bepaalde aspecten juist achteruit gegaan. Onze moderne leefgewoontes maken ons letterlijk ziek.

 

Met de kennis die ik in de afgelopen 20 jaar heb opgedaan wil ik bijdragen aan een oplossing hiervoor. Met healthFX kan ik mensen een veel beter inzicht geven in hun gezondheid en concrete handvatten om eventuele problemen vroeg te adresseren. Daarnaast hoop ik met healthFX een platform te realiseren voor kennisdeling over relevante en recente wetenschappelijke inzichten met betrekking tot gezondheid. Op deze manier kan healthFX helpen welvaartsziektes te voorkomen en de kwaliteit van leven van zoveel mogelijk mensen te verbeteren.

Mijn eigen ervaring met bloedwaardentests

Toen ik zelf begon met bloedwaardentests was ik al bovengemiddeld geïnformeerd en actief bezig met voeding en leefgewoontes voor een goede gezondheid. Toch hebben de bloedwaardentests bruikbare inzichten gegeven, bijvoorbeeld op onderstaande gebieden:

 

 • Magnesium
  Uit de tests blijkt dat ik beduidend meer magnesium nodig heb dan de ‘standaard’ referentie inname (ongeveer 350 mg/dag). Dat kan allerlei oorzaken hebben, 4-5x per week sporten (en zweten) zal ongetwijfeld meespelen. Het verhogen van mijn magnesium inname heeft een merkbaar positief effect gehad op mijn gezondheid: Ik heb minder last van restless legs, merk een duidelijke verbetering van mijn slaapkwaliteit en heb een lagere bloeddruk dan voorheen (van nature is mijn bloeddruk relatief hoog, dus dat is mooi meegenomen).

 

 • Vitamine D
  Ondanks dagelijks kort buiten te zijn en supplementen in de winter (1000 IE/dag) was mijn vitamine D status aan de lage kant. Ik heb geen klachten die direct te relateren zijn hieraan (wat overigens vaak het geval is), maar het is fijn om te weten dat ik er op moet letten en het is gemakkelijk te adresseren. Het is aannemelijk dat de vitamine D aanvulling een positief effect heeft gehad op onder andere mijn weerstand (lees bijvoorbeeld dit artikel over het effect dat vitamine D heeft op een corona infecties).

 • Cholesterol
  Door mijn voedingskeuzes krijg ik relatief veel cholesterol en verzadigd vet binnen. Lang werd gedacht dat dit een slecht effect zou hebben op je cholesterolwaardes in je bloed, maar de bloedwaardentests hebben mij de bevestiging gegeven dat dit geen nadelig effect heeft op mijn cholesterolwaardes. Sterker nog, mijn triglyceriden, HDL-cholesterol, en aantallen LDL deeltjes laten allemaal gezonde waardes zien. De wetenschap komt overigens ook tot inkeer op dit punt (verzadigd vet en cholesterol worden minder ‘gedemoniseerd’), maar het is fijn om de bevestiging te kunnen zien in mijn eigen resultaten!

 

Ik was ‘al best gezond bezig’ en toch kon ik op basis van de metingen direct een paar verbeteringen maken. Met name een lage magnesium status kan op lange termijn serieuze gevolgen hebben (lees hier meer).

Daarnaast heeft het inzicht me bevestigd welke aspecten van mijn gezondheid in orde zijn. Door de ontwikkelingen de komende jaren met jaarlijkse tests in de gaten te houden (in 2020 bereik ik de mooie leeftijd van 40) hoop ik mijn lichaam sterk en gezond te houden!

bottom of page